Studiefinanciering

Wanneer heb je recht op studiefinanciering en op een OV-kaart? En wat kan je doen als je de schoolkosten niet kunt betalen?
RZ2 1920 Ronald Zijlstra

Studiefinanciering en OV

We vinden in Nederland dat iedereen een opleiding moet kunnen volgen en de kosten geen belemmering mogen zijn. Als student aan het MBO heb je vanaf je 18e recht op studiefinanciering. Een OV studentenreisproduct om gratis mee te reizen kun je al aanvragen vóórdat je 18 bent. Je regelt dit in Mijn DUO.

Ov Chipcard

Je kunt je studiefinanciering en OV aanvragen via Mijn DUO. Houd je DigiD bij de hand.

Vraag studiefinanciering en een OV aan
Annie Spratt 4 4WPFLVhAY Unsplash

Voor het aanvragen van het studentenreisproduct heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Deze kun je online aanvragen.

Vraag een persoonlijke OV-chipkaart aan

Moet je studiefinanciering terugbetalen?

Voor MBO niveau 1 en 2 opleidingen is studiefinanciering een gift, die je niet terug hoeft te betalen. Naast een basisbeurs heb je misschien recht op een aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van je ouders). Die hoef je ook niet terug te betalen. En eventueel kan je dan ook nog lenen. Een lening moet je wél terugbetalen. Maar daarbij wordt gekeken naar de hoogte van je inkomen, je mag er lang over doen en de rente is heel  laag. Zo kan iedereen studeren, of je nou rijk bent of niet.

Voor MBO niveau 3 en 4 opleidingen is de beurs een prestatiebeurs. Deze hoef je ook niet terug te betalen als je binnen 10 jaar na het begin van je studie een niveau 3 of 4 diploma haalt. Dus als je nog een keer verandert van studie is dat geen probleem. Haal je uiteindelijk geen diploma dan moet je de prestatiebeurs terugbetalen.

Hoe lang heb je recht op studiefinanciering?

Voor een MBO 1 en MBO 2 opleiding geldt: zo lang je de opleiding volgt heb je recht op studiefinanciering.

Voor MBO 3 en MBO 4 opleidingen geldt dat je in totaal maximaal 4 jaar studiefinanciering kunt krijgen. Je kunt wel wat langer lenen, in totaal 7 jaar. Dus als je nog niet klaar bent na 4 jaar, kan je je studie alsnog af maken met een lening.

Ondersteuning schoolkosten

Heb je problemen met het betalen van de kosten voor je studie, dan zijn er verschillende mogelijkheden om dit samen met jou op te lossen. In de provincie Groningen zijn afspraken gemaakt over waar je kunt aankloppen voor een vraag, advies of ondersteuning. We maken daarbij onderscheid in studenten jonger dan 18 jaar en studenten ouder dan 18 jaar.

In het schema ondersteuning schoolkosten kun je zelf zien welke route bij jou past.

Studiefinanciering stopzetten

Als je stopt met je opleiding heb je geen recht meer op studiefinanciering. Je moet direct aan DUO doorgeven dat je bent gestopt. DUO zorgt er dan voor dat je studiefinanciering stopt. Je hebt recht op studiefinanciering tot en met de maand waarin de school je uitschrijft.

Ook heb je geen recht meer op je studenten-OV. Blijf je er toch mee reizen? Dan krijg je een boete.

Let op:
Elke school in Nederland is verplicht om aan DUO door te geven op welke datum je stopt met je opleiding. Als je je studiefinanciering niet stopt terwijl je uitgeschreven bent, moet je dit dus achteraf terugbetalen.

Logo DUO1

Studiefinanciering stopzetten

Stop je studiefinanciering en OV via Mijn DUO (houd je DigiD bij de hand). Op de wijzigingshulp van DUO kun je lezen wat je moet doen en wanneer.

Wijzig je studiefinanciering

Ben je geholpen met deze informatie?

20 personen vonden dit nuttig