Verder met de opleiding... of niet?

Je zit niet op je plek, het gaat niet zo goed met je of de opleiding is niet wat je er van verwachtte. Wat moet je nu doen?
Taylor Wilcox 4nKOEAQaTgA Unsplash

Praat met je mentor

Je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) of je mentor is altijd jouw eerste contactpersoon op school.
Mochten jullie er samen niet uit komen dan kunnen er specialisten uit het zorgteam van school ingeschakeld worden. Daarnaast zijn er ook nog deskundigen van de gemeente of hulpverlening bij de school betrokken.

Een team van deskundigen op je opleiding

Op jouw MBO opleiding zijn altijd deskundigen van binnen en buiten school aanwezig om je te ondersteunen. Zij werken  met elkaar samen om je te helpen als het niet goed loopt op school of als je twijfelt of je wel verder wilt met de opleiding.

Ze zeiden: fijn dat je er bent!

Zo is er bij iedere opleiding een preventiemedewerker van het Doorstroompunt van de gemeente aanwezig. Zij worden ingeschakeld wanneer je ongeoorloofd verzuimt. Ook werken er bij iedere opleiding medewerkers van School als Wijk. Dit zijn jongerenhulpverleners van de WIJ teams in de school, zodat je makkelijk bij hen aan kunt kloppen voor hulp. Ook als je bijvoorbeeld problemen hebt die niet direct met school te maken hebben, maar met thuis, financiën of nog iets anders, dan kan je bij hen terecht.

Tim Gouw KigTvXqetXA Unsplash
Begeleiding door het MBO
Kilian Seiler MlM9ywuSEkk Unsplash
Lees meer over de deskundigen van het Doorstroompunt+
1A1A2078
Lees meer over de deskundigen van School als Wijk

Studie- en beroepskeuze

Twijfel je erover of je verder wilt gaan met school, of wil je misschien een andere opleiding doen? Of kun je moeilijk een stage- of leerwerkplek vinden en denk je dat je daarom móet stoppen?

Ik probeer mijn dromen niet te groot te maken.
Paulius Dragunas GTE6QkppWQ8 Unsplash

Op de pagina over studie- en beroepskeuze vind je informatie die je een stap verder kan helpen.

Ga naar Studie- en beroepskeuze

Trajecten

Weet je echt niet meer wat je wilt en denk je erover te stoppen met je opleiding? Of ben je al gestopt en weet je niet goed wat je nu moet doen?

Annie Spratt CV3nkG7XIwg Unsplash

Onze trajecten vind je overal in de provincie. Er zijn trajecten voor studenten die nog ingeschreven staan op een opleiding, maar ook voor jongeren die dat nog niet of niet meer zijn.

Ga naar onze VSV trajecten

Uitgeschreven: en dan?

Ben je jonger dan 18 jaar? Je mag  dan pas worden uitgeschreven als je ingeschreven bent op een andere opleiding. Je bent namelijk nog leerplichtig en hebt te maken met de leerplichtambtenaar van je woongemeente.  Ben je ouder dan 18 jaar en heb je nog geen startkwalificatie? Dan neemt het Doorstroompunt van je woongemeente contact met je op. Een andere opleiding, een traject, werk of zorg: het Doorstroompunt kan met je meekijken naar wat voor jou passend is.

Het Doorstroompunt, daar kom je verder mee!
IMG 4923

In alle gevallen geldt: vergeet niet je studiefinanciering en reisproduct stop te zetten als je je uitschrijft.

Lees hier wat je moet regelen.